energetikai problémák megoldása

Tájékoztató

az energetikai szakreferensek kötelező alkalmazásáról

2016. december 21-től hatályossá váltak az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII törvény, illetve a végrehajtásáról szóló 122/2015. (V.26.) Korm. rendelet módosításai, amelyek szerint meghatározott energiafelhasználással rendelkező gazdálkodó szervezetek kötelesek energetikai szakreferenst igénybe venni akár nagyvállalati, akár KKV besorolásba tartoznak.

Vagyis azon vállalkozásoknak, amelyeknek 3 év átlagában 400.000 kWh/év villamos energiát vagy 100.000 m3/év földgázt vagy 3.400 GJ/év hőenergiát meghaladó az energiafelhasználásuk, azoknak tőlük munkajogilag és társasági jogilag független energetikai szakembert kell alkalmazniuk. Az energetikai szakreferensek feladatai többek között az energiahatékony magatartásminták és szemlétetmód kialakítása, az eseti és rendszeres jelentések elkészítése az energiafelhasználásokról, az energiahatékonyság növelő beavatkozási lehetőségekről, azok megvalósításáról, az energiabeszerzések elősegítése és közreműködés például az ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási rendszer kialakításában, működtetésében.

Az energetikai szakreferens alkalmazását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál be kell jelenteni. A Hivatal 2017. június 30-ig nem szab ki bírságot az energetikai szakreferens igénybevételéről szóló bejelentés elmulasztása miatt.

Társaságunk több oldalról is megfelel az energetikai szakreferensekkel szemben támasztott követelményeknek, mivel két energetikai auditor munkavállalóval is rendelkezünk (Iványi István, nyilvántartási száma EA-01-91/2016., Gombkötő Ervin, nyilvántartási száma EA-01-12/2015.), illetve gazdálkodó szervezetként is regisztrálva vagyunk az energetikai auditori névjegzékben (EASZ-01-31/2016.).

Készséggel felajánljuk partnerségünket az energetikai szakreferens alkalmazásának területén.

Kérjük, ne habozzon keresni bennünket.